Słonie afrykańskie


Populacja & rozmieszczenie

Słonie afrykańskie kiedyś wędrowały po większości kontynentu od północnego wybrzeża Morza Śródziemnego do południowego krańca. Ale obecnie są ograniczone do znacznie mniejszego zasięgu.
Słonie sawannowe występują we wschodniej i południowej Afryce, a największe zagęszczenie występuje w Botswanie, Tanzanii, Zimbabwe, Kenii, Zambii i RPA. Słoń leśny występuje w równikowej strefie lasów deszczowych w zachodniej i środkowej Afryce, gdzie wciąż pozostają stosunkowo duże bloki gęstego lasu.
Od 1979 roku słonie afrykańskie straciły ponad 50% swojego zasięgu, a wraz z masowymi kłusownictwem kości słoniowej i trofeów na przestrzeni dziesięcioleci spowodowało znaczny spadek populacji.
Na początku XX wieku mogło być nawet 3-5 milionów słoni afrykańskich. Ale obecnie jest ich około 415 000.
Większość krajów Afryki Zachodniej liczy swoje leśne słonie w dziesiątkach lub setkach, a zwierzęta są rozproszone w małych blokach odizolowanego lasu. Z drugiej strony populacje słoni sawannowych w niektórych częściach południowej Afryki są duże i stale się rozwijają, a prawie 300 000 słoni wędruje teraz po całym subregionie.
Znaczące populacje słoni są obecnie ograniczone do obszarów dobrze chronionych. Jednak mniej niż 20% siedlisk słoni afrykańskich podlega formalnej ochronie.

Zagrożenia

Pomimo zakazu międzynarodowego handlu kością słoniową, słonie afrykańskie nadal są licznie polowane. Ich kły z kości słoniowej są najbardziej poszukiwane, ale handluje się także ich mięsem i skórą. Każdego roku dziesiątki tysięcy słoni ginie z powodu ich kłów. Kość słoniowa jest często rzeźbiona w ozdobach i biżuterii – Chiny są największym rynkiem konsumenckim dla takich produktów.
Zakaz w handlu międzynarodowym został wprowadzony w 1989 roku przez CITES (Konwencja o międzynarodowym handlu dzikimi zwierzętami i roślinami gatunków zagrożonych wyginięciem). pozwoliło niektórym populacjom odrodzić się, zwłaszcza tam, gdzie słonie były odpowiednio chronione.
Jednak w ostatnich latach nastąpił gwałtowny wzrost liczby kłusownictwa, który doprowadził do gwałtownego spadku liczby słoni leśnych i niektórych populacji słoni sawannowych.
Kwitnące, ale niemonitorowane krajowe rynki kości słoniowej są nadal obecne w wielu stanach, z których w niektórych pozostało niewiele słoni. Niewystarczające zdolności do walki z kłusownictwem, słabe egzekwowanie prawa i korupcja potęgują problem w niektórych krajach.
W międzyczasie wraz ze wzrostem populacji coraz więcej ziemi przeznacza się na rolnictwo. Dlatego siedlisko słoni kurczy się i staje się coraz bardziej podzielone.
Oznacza to, że słonie i ludzie częściej kontaktują się z ludźmi i dochodzi do konfliktów. Słonie czasami napadają na pola rolników i niszczą ich uprawy – wpływając na ich źródła utrzymania – a nawet mogą zabijać ludzi. Słonie są czasami zabijane w odwecie.
Ponieważ populacje ludzkie nadal rosną w ich zasięgu, utrata siedlisk i degradacja pozostaną głównym zagrożeniem dla przetrwania słoni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *