Niesamowite właściwości żywokostu lekarskiego w pielęgnacji skóry

Korzyści z żywokostu

Naukowcy odkryli niedawno, że związek znajdujący się w żywokostu lekarskim może pomóc zachować młodość skóry i zmniejszyć podatność na powstawanie zmarszczek.

Symphytum officinale, znany również jako żywokost lekarski, pochodzi z Europy i zwykle rośnie niezauważalnie. Ta fioletowa roślina rozwija się w wilgotnych, trawiastych miejscach w pobliżu podwórek, w rowach i nad brzegami rzek. Nic więc dziwnego, że żywokost jest szeroko rozpowszechniony na Wyspach Brytyjskich.

Zaskakujące jest to, że ta pozornie matowa roślina może w rzeczywistości przynieść korzyści Twojej skórze bardziej, niż myślisz, że jakakolwiek skromna roślina może kiedykolwiek.

Żywokost zawiera kilka korzystnych związków, które pomagają ożywić zmęczoną, starzejącą się i pomarszczoną skórę.

„Symphytum, regularnie stosowany na skórze, sprawia, że jest ona bardziej miękka, jędrna i elastyczna. duże pory mogą na tym skorzystać… Ta pielęgnacja jest tak korzystna dla skóry, że nawet zmarszczki można zapobiec we wczesnym okresie życia ”. – A. Vogel

Ostatnie badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Liverpoolu potwierdziły, że żywokost lekarski ma właściwości przeciwstarzeniowe, które, jak mają nadzieję, mają działanie „wydłużające życie”.

Uważa się, że właściwości te są wynikiem działania związku znanego jako alantoina, który znajduje się w śluzie korzeni * wytwarzanym przez żywokost.

* Gęsta substancja wytwarzana przez wszystkie rośliny

Sekret żywokostu, który przynosi korzyści Twojej skórze

Alantoina jest kluczem do pięknej, młodziej wyglądającej skóry ze względu na jej zdolność do cudownych właściwości pielęgnacyjnych ….

Zmniejsza stany zapalne: złożona alantoina jest postrzegany w medycynie jako cenny. Jest już stosowany w wielu kremach, aby pomóc w leczeniu bolesnych chorób skóry, takich jak odparzenia, oparzenia wiatrem, zadrapania i skaleczenia; wynika to z jego właściwości przeciwzapalnych.

Zmiękcza: alantoina działa również jako emolient. Jest to zabieg nawilżający, który pomaga wytworzyć ochronny film na komórkach skóry, zmniejszając utrata ateru.

Działa jako środek keratynolityczny: w produktach do pielęgnacji skóry alantoina pomaga nawilżać i zmiękczać skórę oraz działa keratynolitycznie.

Keratynolityki zmiękczają keratynę, twarde, nieelastyczne białko występujące w zewnętrznej warstwie skóry. Zmiękczając keratynę, alantoina pozwala skórze lepiej utrzymywać wodę. Dzięki temu jest bardziej nawilżona, miękka i lepiej nawilżona. Keratynolityki umożliwiają również łatwiejsze złuszczanie zewnętrznej warstwy komórek skóry, tworząc gładszą, nawilżoną i ulepszoną.

Keratynolityki umożliwiają również łatwiejsze złuszczanie zewnętrznej warstwy komórek skóry, tworząc gładszą, nawilżoną i ulepszoną tekstury skóry.

Inne korzystne związki występujące w żywokostu to:

Garbniki: to związki obronne, które chronią roślinę. Mogą również chronić naszą skórę przed bakteriami i toksynami środowiskowymi, usuwając zanieczyszczenia i wspomagając gojenie.

Kwas rozmarynowy: ma działanie przeciwutleniające i pomaga chronić skórę przed uszkodzeniem przez promieniowanie UV.

Krótka historia żywokostu

Żywokost lekarski był używany do celów leczniczych od ponad 2000 lat. Najwcześniejsze odnotowane użycie żywokostu jako tradycyjnego, ziołowego środka wywodzi się z czasów starożytnych Greków w 400 rpne.

Żywokost był tradycyjnie stosowany w leczeniu złamanych kości. W rzeczywistości nazwa żywokostu pochodzi od łacińskiego słowa Confervere, które oznacza „ połączyć razem, leczyć lub leczyć ”.

Związki regeneracyjne zawarte w żywokostu, takie jak alantoina, tanis i kwas rozmarynowy, pomagają aby przyspieszyć naturalną wymianę komórek i pobudzić wzrost nowej tkanki.

Zapewnienie nawilżenia skóry ma ogromne znaczenie w walce z oznakami starzenia, ponieważ nawilżenie pomaga uelastycznić skórę i pozostawia wilgotny blask .

Fakty przyrodnicze dotyczące żywokostu

  • Żywokost to roślina zielna należąca do rodziny ogórecznika.
  • Okres kwitnienia żywokostu trwa od maja do czerwca.
  • Niektóre gatunki żywokostów mają bakterie odporne na zimno, więc mogą się rozwijać i żyć w ujemnych temperaturach.
  • Istnieje około 25 gatunków żywokostów, które pochodzą z Europy i Azji.
  • Uprawę żywokostu rozpoczęto 2500 lat temu.

W skrócie

Ogólnie rzecz biorąc, żywokost jest korzystny dla wszystkich rodzajów skóry; pomaga nawilżyć i ukoić suchą podrażnioną skórę, przyspiesza wzrost komórek skóry, przyczynia się do odnowy skóry, chroni przed bakteriami i innymi mikroorganizmami, zmniejsza stany zapalne i pomaga zachować zdrową skórę.

Stosuj krem nawilżający z żywokostu

Większość kremów do pielęgnacji skóry zawiera trochę alantoiny. Jednak wiele firm kosmetycznych stosuje suszone zioła i rośliny jako tańszą metodę tworzenia kremów do skóry.

Bogaty, odżywczy krem, który ożywia zmęczoną, suchą i starzejącą się skórę.

Krem z żywokostu A.Vogel wykorzystuje wyłącznie świeżo zebrane sadzonki żywokostu z naszych gospodarstw w Roggwil.Gwarantuje to, że wszystkie składniki są najbardziej aktywne, zapewniając mocniejsze i szybsze rezultaty.

Ta odżywcza formuła może być stosowana na noc, aby pomóc zwalczyć drobne linie i zmarszczki, a także przez cały dzień dla dodatkowego wsparcia, aby pozbyć się matowej, pozbawionej odcienia skóry.

Alkaloidy

Żywokost jest zalecany do użytku zewnętrznego i jest bardzo korzystny w przypadku produktów do pielęgnacji skóry.

Jednak badania wykazali, że żywokost nie jest bezpieczny do stosowania wewnętrznego, ponieważ roślina zawiera alkaloidy pirolizydynowe, które są toksyczne dla wątroby. A.Vogel Comfrey Cream jest bezpieczny do stosowania zewnętrznego.

Nasz żywokost został przetestowany na chętnych uczestnikach, nigdy na zwierzętach i można go bezpiecznie stosować na skórę w celu zwalczania zmarszczek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *