Afrikaanse olifanten


Bevolking & distributie

Afrikaanse olifanten zwierven ooit over het grootste deel van het continent, van de noordelijke Middellandse Zeekust tot de zuidpunt. Maar ze zijn nu beperkt tot een veel kleiner bereik.
Savanneolifanten komen voor in oostelijk en zuidelijk Afrika, met de hoogste dichtheden in Botswana, Tanzania, Zimbabwe, Kenia, Zambia en Zuid-Afrika. De bosolifant wordt gevonden in de equatoriale regenwoudzone van West- en Centraal-Afrika, waar nog steeds relatief grote blokken dicht bos overblijven.
Sinds 1979 hebben Afrikaanse olifanten meer dan 50% van hun verspreidingsgebied verloren en dit, samen met massale stroperij voor ivoor en trofeeën in de afgelopen decennia, heeft de populatie aanzienlijk afgenomen.
In het begin van de 20e eeuw waren er misschien wel 3 tot 5 miljoen Afrikaanse olifanten. Maar er zijn er nu ongeveer 415.000.
De meeste landen in West-Afrika tellen hun bosolifanten in tientallen of honderden, met dieren verspreid in kleine blokken geïsoleerd bos. De populaties van savanneolifanten in delen van zuidelijk Afrika zijn daarentegen groot en breiden zich uit, met bijna 300.000 olifanten die nu door de subregio zwerven.
Aanzienlijke olifantenpopulaties zijn nu beperkt tot goed beschermde gebieden. Minder dan 20% van het leefgebied van Afrikaanse olifanten wordt echter formeel beschermd.

Bedreigingen

Ondanks een verbod op de internationale handel in ivoor, worden Afrikaanse olifanten nog steeds in groten getale gestroopt. Hun ivoren slagtanden zijn het meest gewild, maar hun vlees en huid worden ook verhandeld. Elk jaar worden tienduizenden olifanten gedood voor hun slagtanden. Het ivoor wordt vaak in ornamenten en sieraden gesneden – China is de grootste consumentenmarkt voor dergelijke producten.
Het verbod op internationale handel werd in 1989 ingevoerd door CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) en het zorgde ervoor dat sommige populaties konden herstellen, vooral waar olifanten voldoende werden beschermd.
Maar er is de afgelopen jaren een toename van stroperij geweest, wat heeft geleid tot een sterke afname van het aantal bosolifanten en sommige savanneolifantenpopulaties.
Bloeiend maar niet gecontroleerd de binnenlandse ivoormarkten gaan door in een aantal staten, waarvan sommige nog maar weinig olifanten hebben. Onvoldoende capaciteit om stroperij te bestrijden, zwakke wetshandhaving en corruptie verergeren het probleem in sommige landen.
Ondertussen wordt, naarmate de menselijke bevolking groeit, meer land omgezet in landbouw. Het leefgebied van olifanten krimpt dus en raakt steeds meer gefragmenteerd.
Dit betekent dat olifanten en mensen vaker met elkaar in contact komen en conflicten ontstaan. Olifanten plunderen soms velden van boeren en beschadigen hun gewassen – waardoor het levensonderhoud van de boeren wordt aangetast – en kunnen zelfs mensen doden. Olifanten worden soms gedood als vergelding.
Nu de menselijke populaties over hun verspreidingsgebied blijven groeien, zullen verlies en degradatie van leefgebieden een grote bedreiging blijven voor het voortbestaan van olifanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *