Afrikkalaiset norsut


populaatio & jakelu

Afrikkalaiset norsut vaelsivat kerran suurimman osan mantereesta Välimeren pohjoisrannikolta eteläkärkeen. Mutta ne ovat nyt rajoitettu paljon pienempään alueeseen.
Savannah-elefantteja esiintyy Itä- ja Etelä-Afrikassa, eniten tiheyksiä on Botswanassa, Tansaniassa, Zimbabwessa, Keniassa, Sambiassa ja Etelä-Afrikassa. Metsän norsu löytyy Länsi- ja Keski-Afrikan päiväntasaajan sademetsävyöhykkeeltä, jossa on edelleen suhteellisen suuria tiheän metsän lohkoja.
Vuodesta 1979 afrikkalaiset norsut ovat menettäneet yli 50% levinneisyydestään, ja tämä yhdessä massiivisen salametsästyksen kanssa norsunluusta ja pokaaleista vuosikymmenien ajan, väestö on pudonnut merkittävästi.
1900-luvun alkupuolella afrikkalaisia elefantteja on saattanut olla jopa 3-5 miljoonaa. Mutta nyt on noin 415 000.
Suurin osa Länsi-Afrikan maista laskee metsän norsunsa kymmeniksi tai satoiksi, ja eläimet ovat hajallaan pienissä eristyksissä. Sitä vastoin savannin elefanttipopulaatiot osissa Etelä-Afrikkaa ovat suuria ja laajenevat, ja melkein 300 000 elefanttia vaeltaa nyt seutukunnassa.
Merkittävät norsupopulaatiot ovat nyt rajoitettu hyvin suojatuille alueille. Alle 20% afrikkalaisten norsujen elinympäristöistä on kuitenkin muodollisen suojelun alaisena.

Uhat

Norsunluun kansainvälisen kaupan kiellosta huolimatta afrikkalaisia norsuja salametsätään edelleen paljon. Heidän norsunluuhampaat ovat halutuimpia, mutta myös lihalla ja iholla käydään kauppaa. Kymmeniä tuhansia norsuja tapetaan vuosittain hampaidensa vuoksi. Norsunluu kaiverretaan usein koristeisiin ja koruihin – Kiina on tällaisten tuotteiden suurin kuluttajamarkkina.
Kansainvälisen kaupan kielto otettiin käyttöön vuonna 1989 CITES: n (yleissopimus uhanalaisten luonnonvaraisten eläimistön ja kasviston lajien kansainvälisestä kaupasta) kanssa. salli joidenkin populaatioiden toipua, varsinkin kun norsuja oli suojattu riittävästi.
Viime vuosina salametsästys on lisääntynyt, mikä on johtanut metsäelefanttien määrän ja joidenkin savanni norsupopulaatioiden jyrkkään laskuun.
Kukoistava mutta valvomaton kotimaiset norsunluumarkkinat jatkuvat useissa osavaltioissa, joista joissakin on vain vähän omia norsuja. Riittämätön salametsästysvalmius, heikko lainvalvonta ja korruptio lisäävät ongelmaa joissakin maissa.
Samaan aikaan, kun väestö kasvaa, lisää maata muutetaan maataloudeksi. Joten norsujen elinympäristö kutistuu ja pirstoutuu.
Tämä tarkoittaa, että norsut ja ihmiset joutuvat kosketuksiin useammin, ja konflikteja tapahtuu. Elefantit hyökkäävät joskus viljelijöiden pelloille ja vahingoittavat viljelykasveja – vaikuttavat viljelijöiden toimeentuloon – ja voivat jopa tappaa ihmisiä. Elefantteja tapetaan joskus kostotoimena.
Ihmisten populaation kasvaessa koko alueellaan elinympäristön menetys ja huonontuminen ovat edelleen merkittävä uhka elefanttien selviytymiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *