Afrikanske elefanter


Befolkning & fordeling

Afrikanske elefanter strejfede engang over det meste af kontinentet fra den nordlige middelhavskyst til den sydlige spids. Men de er nu begrænset til et meget mindre område.
Savannah-elefanter forekommer i det østlige og sydlige Afrika med de højeste tætheder, der findes i Botswana, Tanzania, Zimbabwe, Kenya, Zambia og Sydafrika. Skovelefanten findes i den ækvatoriale regnskovszone i det vestlige og centrale Afrika, hvor der stadig er relativt store blokke af tæt skov.
Siden 1979 har afrikanske elefanter mistet over 50% af deres rækkevidde, og dette sammen med massiv krybskytteri for elfenben og trofæer gennem årtier har set befolkningen falde markant.
Tilbage i den tidlige del af det 20. århundrede kan der have været så mange som 3-5 millioner afrikanske elefanter. Men der er nu omkring 415.000.
De fleste lande i Vestafrika tæller deres skovelefanter i titusinder eller hundreder med dyr spredt i små blokke af isoleret skov. I modsætning hertil er savanne-elefantpopulationer i dele af det sydlige Afrika store og ekspanderende, hvor næsten 300.000 elefanter nu strejfer rundt i underområdet.
Betydelige elefantpopulationer er nu begrænset til velbeskyttede områder. Imidlertid er mindre end 20% af den afrikanske elefanthabitat under formel beskyttelse.

Trusler

På trods af et forbud mod den internationale handel med elfenben er afrikanske elefanter stadig i store mængder. Deres elfenbenstænder er de mest efterspurgte, men deres kød og hud handles også. Titusinder af elefanter dræbes hvert år for deres stødtænder. Elfenben er ofte hugget i ornamenter og smykker – Kina er det største forbrugermarked for sådanne produkter.
Forbuddet mod international handel blev indført i 1989 af CITES (konventionen om international handel med truede arter af vilde dyr og planter) og det tillod nogle populationer at komme sig, især hvor elefanter var tilstrækkeligt beskyttet.
Men der har været en opsving i krybskytteri i de senere år, hvilket har ført til stejle fald i antallet af skovelefanter og nogle savanne-elefantpopulationer.
Trivende men ikke overvåget indenlandske elfenbenmarkeder fortsætter i en række stater, hvoraf nogle har få egne elefanter tilbage. Utilstrækkelig kapacitet mod krybskytteri, svag retshåndhævelse og korruption forværrer problemet i nogle lande.
I mellemtiden, når den menneskelige befolkning udvides, omdannes mere jord til landbrug. Så elefantens habitat krymper og bliver mere fragmenteret.
Det betyder, at elefanter og mennesker kommer oftere i kontakt, og der opstår konflikter. Elefanter raider undertiden landmændenes marker og beskadiger deres afgrøder – hvilket påvirker landmændenes levebrød – og kan endda dræbe mennesker. Elefanter dræbes undertiden som gengældelse.
Mens menneskelige befolkninger fortsætter med at vokse over hele deres rækkevidde, vil tab af levesteder og nedbrydning fortsat være store trusler mod elefanternes overlevelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *